Pengedar Sah Shaklee di Pasir Gudang, Johor. Mula terjebak dengan Shaklee sejak tahun 2011. Terdapat pelbagai supplement yang ditawarkan, antaranya seperti Set Berpantang Shaklee, Set Mengandung Shaklee, Set Kecantikan Shaklee, Set Awet Muda Shaklee, Set Kesihatan Optimum Shaklee, Set Sendi Shaklee, Set Jantung Sihat Shaklee dan berbagai-bagai lagi mengikut keperluan anda..

Apa jua yang ditawarkan dalam blog ini adalah bersifat peribadi dan tidak terlibat dengan mana-mana pihak syarikat. Harap Maklum.

Monday, December 31, 2012

Kekurangan zat besi (anemia) boleh bawa maut kepada ibu hamil

Apa itu Anemia?

Kurang darah ialah keadaan di mana kepekatan darah merah adalah kurang daripada biasa. Dalam istilah perubatan, seorang yang mengidap kurang darah mempunyai kepekatan darah merah kurang dari 9 gm peratus hemoglobin. Hemoglobin merupakan pengakut oksigen dan zat makanan ke seluruh badan. Oleh itu, apabila anda mengalami anemia, tisu seluruh badan menjadi hipoksia (kurang kandungan oksigen) dan kurang tenaga.


Punca kurang darah:

Ada beberapa sebab yang boleh menyebabkan berlakunya keadaan itu. Antaranya ialah :-
  • Kurang memakan makanan mengandungi zat besi.
  • Kurang pengambilan asid folik (bantu proses penghasilan darah merah) & Vitamin C(bantu penyerapan zat besi dalam badan)
  • Ibu yang kerap bersalin.
  • Mengalami kehilangan darah yang terlalu banyak seperti haid, kemalangan dan lain2.
  • Jangkitan cacing.
  • Pendarahan dari faraj atau buasir.
  • Lain-lain penyakit seperti jangkitan saluran kencing, penyakit limpa, demam malaria dan penyakit barah.



Ibu hamil dan menyusukan anak memerlukan zat besi yang cukup untuk proses kehamilan dan penyusuan yang baik, lebih-lebih lagi bagi ibu hamil yang mengalami pendarahan, dan ibu menyusu yang sudah kedatangan haid.

 
Tanda2 kekurangan zat besi:
  • Badan letih dan lesu
  • Kulit kelihatan pucat
  • Sering hilang fokus
  • Semput
  • Sakit kepala da pening
  • Jantung berdebar dengan cepat
  • Sering lupa
  • Tersangat kurus
  • Loya
Anemia sangat bahaya kerana boleh menyebabkan kesan kepada ibu dan bayi dalam kandungan.

Kepada ibu :
  • Keguguran
  • Bersalin Awal
  • Kematian janin dalam kandungan
  • Tumpah darah semasa & selepas bersalin

ANEMIA BOLEH MEMBAWA MAUT!
 

Kepada Janin :
  • Kurang berat ketika lahir (kurang 2.5kg)
  • Lahir tidak cukup bula
  • Lemas semasa lahir
  • Pertumbuhan bayi terbantut



Jadual di bawah antara senarai makanan yang biasa disarankan oleh mana-mana Klinik Kesihatan untuk ibu mangandung.


credit

TAPI,tidak semua makanan yang disenaraikan boleh dimakan sesuka hati. Contohnya organ dalaman. Islam mengajarkan sesuatu yang bertentangan sama sekali dengan ilmu sains. "Janganlah kamu makan organ dalaman". Walaupun Nabi berkata jangan tetapi ulamak lebih menjatuhkan hukum makhruh dalam keadaan ini dan bukan mengharamkannya.

Sememangnya dari segi perubatan, organ dalaman dikatakan baik untuk menambah darah. Namun begitu, anda digalakkan membaca Pertembungan Sains dan Ilmu Wahyu dalam pemakanan.  Buatlah pilihan yang terbaik untuk diri anda dan anak dalam kandungan...





Pilihan Fai adalah Vitalea-iron Shaklee.




Pengambilan 2 biji Shaklee Vita-lea Iron Formula dapat membantu menangani masalah anemia semasa hamil. Tips tingkatkan HB semasa hamil dengan Vitalea-Iron Shaklee:
  1. Ambil 2 biji Shaklee Vita-lea Iron Formula setiap hari
  2. Pengambilan zat besi bersama Vitamin C akan dapat membantu penyerapan zat besi dengan lebih optimum!
  3. Elakkan ambil zat besi bersama kalsium/susu. Ini kerana kalsium/susu boleh mengganggu penyerapan zat besi yang maksimum.
  4. Pengambilan asid folik (SHAKLEE ADA B COMPLEX yg mengandungi asid folic dan semua jenis Vitamin B yg diperlukan badan) akan membantu mengekalkan paras hemoglobin yang normal dalam badan.


credit






Fai CeritaCinta
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 852741
HP: 019-7428120
Email: nnurfairuz@gmail.com


*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Monday, December 17, 2012

Nutrisi untuk Ibu Mengandung... Awas, kekurangan nutrisi boleh menyebabkan risiko kelahiran pra-matang...

Sabtu lepas attend Discovery Shaklee Meeting at JB Branch. Best sangat2.. Jane, our Shaklee nutirtionist yg bagi talk time tu. Tajuk tentang Nutrisi untuk Ibu Mengandung dan Ibu Menyusu...

Bagi ibu muda macam Fai ni... yang takde langsung pengalaman mengandung.. talk ni memang sangat2 membantu. Baru Fai tahu nutrisi ni rupa2nya SANGAT PENTING. Ibu2 yang plan untuk pregnant seeloknya start ambil supplement seawal 6 bulan sebelum merancang untuk pregnant. Bukan kata dah pregnant baru sibuk2 nak ambil supplement ye... Kena bermula 6 bulan sebelum...


Meh nak share sikit kenapa nutrisi sangat penting sewaktu kehamilan??
  • Kelahiran TANPA KOMPLIKASI. Mengurangkan risiko kelahiran bayi pra-matang.
  • Untuk kesihatan ibu dan bayi.
  • Untuk perkembangan bayi yang sihat.
  • Untuk proses pemulihan yg cepat - waktu pantang.
  • Hormon yang tidak seimbang.
  • Mengelakkan berat badan bertambah terlalu mendadak.




Supplement yang dicadangkan untuk ibu2 hamil, berpantang dan menyusu



Jom kita tengok apa pula nutrisi yang diperlukan oleh ibu hamil dan juga apa vitamin Shaklee yang paling sesuai..



Nutrisi: Zat Besi

Membentuk hemoglobin untuk mengangkut oksigen dalam darah (penting untuk ibu dan bayi). Ibu mengandung perlukan banyak darah kerana fetus yg sedang membesar akan menyerap zat besi dari ibu.

Masalah ANEMIA (low HB) ketika hamil biasa terjadi apabila si ibu mempunyai paras hemoglobin yg rendah ketika mengandung terutama di trimester pertama (3 bulan pertama). Tu merupakan salah satu tanda si ibu kekurangan zat besi. Keadaan ni sebenarnya amat bahaya kerana boleh menyebabkan RISIKO KELAHIRAN BAYI KURANG MATANG.


Supplement  yg dicadangkan: VITALEA-IRON FORMULA




Dirumus khas dgn 28 vitamin-vitamin penting dan mineral perlu untuk kesihatan optimum dan tenaga. Antara vitamin dan mineral yang terkandung dalam Vitalea-Iron adalah:
  • Vitamin B12 - membantu tumbesaran fetus, mengelakkan anemia (low HB) 
  • Iodin - untuk membina ligamen dan otot dan juga membantu tumbesaran fetus. 
  • Zat besi - untuk membentuk hemoglobin.
  • Copper - menukarkan zat besi kepada hemoglobin.



Nutrisi: Asid Folik

Wanita yang merancang untuk hamil memerlukan 400mcg asid folik semasa konsepsi dan semasa awal kehamilan untuk mengurangkan risiko bayi dilahirkan denagn kecacatan tibu neuron sebanyak 70%.

Asid folik juga penting untuk
  • membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru.
  • menyokong sistem saraf yang sihat
  • penghasilan hormon-hormon dan sel darah merah
  • penghasilan tenaga

Supplement yg dicadangkan: B COMPLEX

Lengkap dgn kesemua 8 kumpulan vitamin B dan mempunyai sistem penyerapan bioaktif  (untuk meningkatkan penyerapan asid folik kerana asid folik sukar untuk diserap oleh tubuh. ). Pastikan vitamin B yang anda pilih LENGKAP DENGAN 8 KUMPULAN VITAMIN B termasuk asid folik dan biotin. Kebanyakkan vitamin B di pasaran tidak mengandungi biotin kerana kosnya agak mahal. AWAS..! Kebanyakkan asid folik di pasaran (99%) bersifat sintetik.

Biotin dlm Jenama B lebih sedikit berbanding biotin dlm Shaklee B Complex




Nutrisi: Vitamin C

Penting untuk penghasilan kolagen. Kolagen penting untuk membina tulang rawan, otot-otot dan tulang fetus.

Penting untuk sistem imun - membantu melawan jangkitan dan penyakit (bagi wanita hamil, ibu yg menyusu dan bayi).

Satu kajian menunjukkan ibu menyusu yang mengambil vitamin C, mempunyai kosentrasi vitamin C pada bayi. Oleh itu, bayi2 yg secara EKSLUSIF DIBERI SUSU IBU tidak mengalami kekurangan vitamin C dan KURANG JANGKITAN PENYAKIT.


Supplement  yg dicadangkan: Sustained Release Vita-C Plus




Vitamin C yang secukupnya membantu penyerapan sempurna Vitalea-Iron dan B Complex.



Chewable Vita-C Plus... dengan rumusan baru..!!  Manfaat yang sama seperti Suntained Release Vita-C Plus... anda mempunyai pilihan untuk mengunyah ia bila-bila masa anda mahu...




Nutrisi: Protein 

Protein merupakan blok-blok pembinaan asas ibu dan bayi. Bayi berkembang dengan sangat pantas pada trimester ke-2 dan ke-3, dan  memerlukan protein yg banyak untuk pertumbuhan.


Supplement yg dicadangkan: ESP - Soy Protein Isolate







Nutrisi: Kalsium

Untuk tulang yg kuat dan sihat. Penting kerana baby yang sedang membesar juga akan menyerap kalsium dari ibu. Akibatnya, jika si ibu kekurangan kalsium, si ibu akan mengalami osteoporosis...


Supplement yg dicadangkan: Ostematrix




PENTING..! Pastikan kalsium yg anda pilih mengandungi Vitamin D dan Megnesium untuk penyerapan sempurkan dan untuk mengelakkan terjadinya batu karang.





Tambahan...


Tingkatkan kesihatan semasa hamil dengan Shaklee OmegaGuard..!! 

EPA dan DHA dalam diet wanita hamil mampu memberi KESAN POSITIF terhadap PERKEMBANGAN KOGNITIF dan VISUAL BAYI. Membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin dan membantu perkembangan memori. DHA adalah NUTRIEN UTAMA OTAK, sistem saraf dan retina.

Pengambilan tinggi Omega-3 semasa kehamilan boleh MENGURANGKAN RISIKO ALAHAN PADA BAYI.



Shaklee menggunakan kaedah ultratulen bergred farmaseutikal teknologi terkini.


Pastikan fish oil yg anda ambil, mempunyai kandungan EPA dan DHA yg TINGGI





Entri-entri lain yang berkaitan...

Anda hamil?? Penjagaan kandungan trimester pertama amat penting untuk mengelakkan kecacatan bayi..


Perkongsian menarik ibu MENGANDUNG bersama SHAKLEE





Ramai ibu-ibu hamil di luar sana yg mempunyai kesedaran tentang KEPENTINGAN NUTRISI semasa kehamilan... Anda yg ingin mendapatkan konsultasi tentang hal ini, jangan segan2 hubungi Fai ya...



Fai CeritaCinta
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 852741
HP: 019-7428120
Email: nnurfairuz@gmail.com


 *Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Friday, December 14, 2012

Kenapa ramaiii yang FANATIK sangat dengan ESP dan Alfalfa??

Kenapa ramaiii yang FANATIK sangat dengan ESP dn Alfalfa.....?? 

Ini lah rahsianya... memang superb..!

 


credit


# Kebanyakan masalah jerawat berpunca daripada allergic atau detox yang tidak sempurna. Dengan ESP dan Alfalfa... in shaa Allah dapat membantu masalah anda...





Hubungi Fai untuk maklumat lanjut...


Fai CeritaCinta 
Shaklee Independent Distributor 
ID Shaklee : 852741 
HP: 019-7428120 
Email: nnurfairuz@gmail.com 


*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Monday, December 10, 2012

Merungkai RAHSIA kolagen yang sebenar...

Sangat tertarik dengan perkongsian dari kak Khadeejah Hasmad di blog beliau... Jom baca apa dia RAHSIA KOLAGEN yg sebenar... Jeng... jeng... jeng...

__________________________________________

Kita selalu dengar dan nampak macam2 iklan tentang collagen. Paling common, orang kata kalau pakai atau makan collagen secara konsisten, confirm awet muda punya! Kulit gebu, cantik, licin, tegang, dan macam2 lagi. Tapi... itu je ke manfaat collagen nih? Kalau diri dah sedia awet muda macam saya nih (ehem!), masih perlu ke collagen nih?

Jom kita rungkaikan RAHSIA Collagen!

Collagen adalah sejenis protein yang merangkumi 65% protein di dalam badan manusia. Collagen adalah SANGAT PENTING di dalam tubuh kita kerana ia mempunyai sifat yang UNIK dan ISTIMEWA.

Untuk memudahkan pemahaman anda, saya akan gunakan beberapa analogi tentang collagen supaya anda boleh bayangkan apa kebenda lah collagen nih. Anggaplah ini sebagai course Collagen 101.



1. "Collagen is like a GLUE that holds the body together".



Pernah guna Gam Uhu tak? All Purpose Adhesive yang sangat hebat! Macam tu lah collagen. All Purpose Adhesive di dalam badan. Collagen ada dalam otot, tulang, ligamen, salur darah, rambut, dan baaaanyak lagi. Setiap satu saling kait mengait. Bayangkan badan kita tanpa otot ke... tanpa tulang ke... Tak ke nampak cacat? Scary kan!!! 

OT: Perkataan "Collagen" berasal daripada perkataan "Kolla" dalam Bahasa Greek yang bermaksud GLUE.




2. "Collagen is like a RUBBER BAND!".





Cuba kita tengok getah yang biasa kita guna untuk ikat macam-macam benda, Kalau kita selalu sangat pakai, lama-lama nanti getah tu merekah dan terputus. Collagen pun macam getah jugak. Makin lama, dia akan merekah dan terputus.

Sebab tu bila dah makin BERUSIA (tak semestinya TUA tau!), ada yang cepat LETIH, ada yang sakit-sakit SENDI, and the list goes on and on. Itu tandanya Collagen dah makin banyak MEREKAH dan TERPUTUS.

Oh, sebenarnya badan kita boleh menghasilkan collagen sendiri. Tapi nak dijadikan cerita, apabila umur dah masuk 20-an, kadar penghasilan Collagen akan berkurang sebanyak 1.5% setiap tahun. Bayangkan begini; bila kita makin berusia, makin banyak Collagen dah TERPUTUS, tapi PENGHASILAN Collagen makin BERKURANG.


3. "Collagen is like the STEEL of the BUILDING"



Sebagaimana rangka besi penting dalam pembinaan bangunan, begitu juga Collagen penting di dalam badan kita sebagai RANGKA SOKONGAN. Kalau rangka sokongan sesebuah bangunan lemah, bangunan akan RUNTUH. Kalau dalam kes manusia, agaknya apa jadi yer bila rangka sokongan kita lemah?

Ingat kisah RUBBER BAND di atas? Disebabkan Collagen adalah ibarat RUBBER BAND tetapi berperanan juga sebagai RANGKA SOKONGAN; semakin kita BERUSIA, rangka sokongan kita akan menjadi semakin LEMAH.

Kekurangan Collagen adalah sangat kritikal kepada badan. Desciption terbaik yang menerangkan tentang kesan kekurangan Collagen:


Muscles and skin sag. The bones lose density. The joints and ligaments become weaker and less elastic. Cartilage (tulang rawan) becomes thinner and weaker at the joints it is supposed to cushion. Hair loses its wave or curl or thickness. Organs may sag toward the floor (prolapse), and may malfunction. The lungs turn to paper. The heart weakens and enlarges. The liver and prostate may weaken and enlarge. The arteries weaken and are less able to resist plaque formation. Also they are more likely to develop a break in one of their 3 layers (aneurysm). The skin becomes thinner and it wrinkles. (Dipetik dari sini)

So, sekarang dah faham tak kenapa selalu orang kata nak NAMPAK awet muda, amalkan supplement Collagen? Walhal hakikatnya, Collagen bukan sekadar untuk nampak muda, tapi Collagen adalah untuk 'KEKAL SIHAT & MUDA'! 


________________________________________

Tuu dia RAHSIA sebenar kolagen...


APA AKAN TERJADI JIKA KITA TIDAK MENGGANTIKAN KOLAGEN-KOLAGEN YANG DAH HILANG TU?? Ishkkk, takuuuttttt..... Pilihan Fai, semestinya Shaklee Collagen Powder yang sudah terbukti BERKESAN... SEMULAJADI dan SELAMAT... (>___<)




Fai CeritaCinta
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 852741
HP: 019-7428120
Email: nnurfairuz@gmail.com


 *Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Friday, December 7, 2012

Lagi Testimoni Shaklee Collagen Powder... Anda pasti teruja...

Msg dari ibu Fai pagi tadi ♥ ♥

"ibu makan kolagen tu rasa sakit kat kaki ni takde pulak... jamu XXX ibu dah tak makan.. kalau betul, bagus la. muka pun nampak dah cerah sikit yg hitam2 tu.."

Kesan seawal 2 hari?? Yup, ibu Fai ni baru je makan 2 paket Shaklee Collagen... Ehh, kenapa cepat sgt kesannya?? Sebab Shaklee Collagen Powder ni BERMOLEKUL SANGAT RINGAN, kira-kira 1000 Dalton.. semua kolagen2 ni DISERAP dgn MUDAH dan membantu kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dgn berkesan.

 
# tapi ape-ape pun, ujian klinikal dari Shaklee menunjukkan keputusan lebih baik diperolehi selepas penggunaan KONSISTEN selama 8 minggu...




Jommm layannn testimoni customer yg dah cuba Shaklee Collagen Powder.. Mereka memang sangat teruja dengan kesannya...






Pic cust sy.. Merangkap geng collagen.hehe. Ni dgn mak dia.. Aunty dia..aunty sebelah husband dia.. Adik bradik2.. Semua sapu collagen.  

Pic atas: 
bfore start collagen. Muka mudah terbkar walau tak kena direct ngan cuaca panas.. Selalu dia duduk kat belakang je f naik kereta  

Pic tengah: 
after 7paket collagen.. Muka dah xbrapa nak merah2. Dah cantik ya putih sekata. 

Pic bawah: 
pic latest (xtau collagen keberapa. tp dia belum habis 1 box collagen sebab kdg dia terlupa minum..minum collagen sebelum tido). Muka dia dah nampak putih jernih..pinkish.. Nampak glowing. Muda belia.










Pic 1st (sebelah kiri) bleh nampak kerut/kedut kat muka.. Dan putih pucat.. Dan mmg nampak usia sbenar dia hehe.

 
Pic selepas collagen 1box.. (sebelah kanan) Muka nmpak tegang, muda dan bersemangat. Nnti kalau aunty ni bagi pic dia lagi.l sy share.ni baru 1box collagen..dah tegang muka.
 



Bila tengok testimoni2 customer yg SANGAT TERUJA dgn Shaklee Collagen Powder ni... Fai pula yg tak sabar nak tunggu result dari ibu after 7 paket collagen... hihihi... (>___<)







Fai CeritaCinta
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 852741
HP: 019-7428120
Email: nnurfairuz@gmail.com


*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Thursday, December 6, 2012

Kepentingan kolagen ke atas badan kita... Dapatkah anda bayangkan apa yg akan terjadi pada sistem badan kita jika kolagen dalam badan semakin berkurangan???

Kolagen adalah protein utama bagi tisu sokongan dalam badan manusia. Kolagen terdapat pada kornea, kanta mata, kulit, salurdarah, keratin (rambut, kuku), tulang, tendon, rawan sendi dan gigi, hati, tulang sum-sum dan tisu dan organ seperti  buah pinggang, jantung serta sistem limfatik.

Terdapat  29 jenis kolagen namun 90% adalah dari jenis kolagen I, II, III dan 1V.
  • Kolagen I terdapat pada kulit, tendon, pembuluh darah, ligatur, organ, tulang (komponen utama tulang) dan gigi
  • Kolagen II: tulang rawan (komponen utama tulang rawan) ,mata
  • Kolagen III: reticulate (komponen utama retikuler serat). Rangkaian ini bertindak sebagai penyokong dalam tissue lembut seperti hati, jantung, tulang sumsum, arteri, kulit, usus, rahim
  • Kolagen IV: membentuk asas kepada sel membran dasar (serat yang melapisi permukaan rongga dan organ seperti buah pinggang) kanta mata, atau endothelium yang melapisi permukaan interior pembuluh darah.
  • Kolagen V: permukaan sel, rambut dan uri.



FUNGSI KOLAGEN 

1. menghasilkan asid amino  penting seperti :
  • lysin, prolin dan glysin yang secara khusus diperlukan oleh tubuh untuk membina struktur tisu penyokong, dan untuk mengawal fungsi sel.
  • hydroxyprolin-memberi kekuatan dan keanjalan pada tisu penyokong dan tulang glisin - melembapkan kulit.
  • alanin, prolin  dan asparagin - menstabilkan struktur, melembap, menegang dan menganjalkan  kulit   lantas mengekalkan kulit cantik serta menghalang penuaan.
  • arginin - memudahkan  tidur nyenyak, menghasilkan pola tidur yang baik.
2. mengawal metabolisme tubuh dengan mencerna secara enzimatik.
 
3. melindungi tulang rawan pada sendi daripada enzim dan kerosakan oksidatif .
 
4. menegang, menganjal dan melembapkan kulit.
 
5. menampung air dalam tubuh.
 
6. meningkatkan penyerapan kalsium.
 
7. menguatkan salurdah dan melancarkan pengaliran darah di bawah lapisan kulit
 
8. menghasilkan kualiti rambut dan kuku yang baik




KESAN KOLAGEN KE ATAS BADAN KITA
  • memelihara ketegangan dan keanjalan kulit
  • memelihara kelembapan kulit
  • menyokong baikpulih tisu dari kecederaan otot dan tulang
  • menguatkan otot dan tulang
  • membantu hati dalam proses detoksifikasi (buang toksin)
  • memelihara  kelenturan sendi
  • mengurangkan keradangan (inflammation)
  • memberi tenaga
  • membantu pola tidur
  • memulihkan penyakit saraf dengan membina semula lapisan protin pada saraf





TANDA-TANDA PENUAAN
  • kulit kusam
  • tak bermaya
  • tiada seri
  • kulit kedut dan mula kendur
  • pigmentasi kulit 
  • cepat letih dan lesu
  • sakit badan dan sendi
  • mudah lupa
  • kurang penglihatan



KESAN KEKURANGAN KOLAGEN DALAM BADAN

Penghasilan kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25 tahun. Kesan pengurangannya mula dirasai lebih kurang 10 tahun kemudian. Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan kolagen dalam badan. Oleh itu kolagen diambil sebagai makanan kesihatan untuk pelbagai penyakit seperti osteoarthritis (sakit sendi), osteoporosis, arteriosclerosis selain untuk kegunaan kosmetik dan pelembab kulit.





Harap entri ni bermanfaat buat semua. Kolagen BUKAN sahaja untuk kecantikan, malah ia sebenarnya AMAT PENTING untuk melindungi ORGAN-ORGAN dalam badan kita... kerana kolagen terdapat pada kornea, kanta mata, kulit, salur darah, keratin (rambut, kuku), tulang, tendon, rawan sendi dan gigi, hati, tulang sum-sum dan tisu, dan organ seperti  buah pinggang, jantung serta sistem limfatik. Badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen yang ada selepas usia 45-50 tahun... Dapatkah anda bayangkan apa yg akan terjadi pada sistem badan kita jika kolagen dalam badan semakin berkurangan???


Sharing is caring...



Fai CeritaCinta 
Shaklee Independent Distributor 
ID Shaklee : 852741 
HP: 019-7428120 
Email: nnurfairuz@gmail.com 


*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Ikan Sisa Nabi

Fai pernah makan sekali ikan ni... Rasa sama jer macam ikan biasa jer... Tapi memang mcm ni lah bentuknya, ade sebelah isi jer dan satu mata...



credit






Ikan Sebelah Laut atau juga dikenali sebagai ikan sisa Nabi, nama saintifiknya Pseudorhombus spp./Achiroides spp. adalah tergolong dalam ikan air masin dan tawar yang terdapat di negara-negara ASEAN termasuk di MALAYSIA

Ikan sebelah atau ikan sisa nabi ini menurut sejarah telah dimakan oleh Nabi Sulaiman a.s. tetapi oleh kerana baginda tidak sempat menghabiskannya, baginda telah melepaskan sebelah lagi ke dalam laut dan dengan kehendak Allah ikan itu hidup semula dan berenang kembali kelautan dengan keadaan ikan tersebut yang hanya tinggal sebelah dengan satu mata sahaja dan bukti kewujudannya kekal sehingga ke hari ini untuk menjadi iktibar bagi mereka yang masih ragu-ragu dengan kebenaran Islam...
 
 
..Wallahualam..

 

Wednesday, December 5, 2012

YEAR END SALES...!!! Shaklee Collagen Powder..


YEAR END SALES..!!!

Shaklee Collagen Powder Buy 6 Free 1




Shaklee Collagen Powder terbukti berkesan selepas penggunaan SECARA KONSISTEN selama 8 minggu...




Ujian klinikal yang telah dijalankan oleh Shaklee menyatakan penggunaan selama 8 minggu secara KONSISTEN untuk mendapatkan kesan2 seperti di bawah:


♥ Meningkatkan kelembapan kulit >> 90%
♥ Mengurangkan kekasaran & kekeringan >> 75%
♥ Meningkatkan dalam penampilan keseluruhan >> 71% 
♥ Meningkatkan kelembutan & kelicinan >> 69%
♥ Meningkatkan pemakaian kekal mekap >> 60%
♥ Meningkatkan keanjalan, ketegangan & elastisiti >> 55%
♥ Meningkatkan ketebalan rambut >> 54%
♥ Meningkatkan keserian, tona & warna kulit >> 50%
♥ Mengurangkan garis-garis halus & kedut-kedutan

Faedah tambahan : Menyokong kesihatan sesendi dan menguatkan tulang. Membantu mengekalkan otot di dlm mata supaya lembut.



____________________________________________

Pagi tadi dapat msg dari ibu... 

"kak, kat tv ni kolagen xxxx 4 kotak RM100..murah ek..." 

Fai cuma SENYUM jer reply msg ibu sebab Fai tahu Shaklee Collagen ni memang TAK SAMA dgn kolagen yg lain... (>___<)



Sebenarnya Fai tak sabar nak tengok perubahan pada muka ibu.. dah berpuluh-puluh tahun dengan JERAGAT... dah macam2 produk ibu cuba, tapi tak berkesan.. dah mcm2 pil ibu makan, tapi sama juga... langsung takde perubahan. Doa Fai semoga Shaklee Collagen Powder ni boleh bantu pudarkan jeragat ibu, dan yang paling penting boleh buat ibu happy..!! (>___<)



# gunakan peluang PROMOSI SHAKLEE COLLAGEN POWDER ni untuk buat ibu tersayang gembira dgn hadiahkan beliau sekotak Shaklee Collagen Powder... in shaa Allah, ibu anda PASTI akan tersenyum lebar selepas ber"collagen".. hihi...




Testimoni : Masalah jeragat pudar dengan 3 kotak SCP...

Testimoni : Ramai yang teruja...




Anda macam mana??



Harga Runcit : RM298 sekotak...

Nak tahu HARGA RUNTUH Shaklee Collagen?? Kenalah contact Fai ye...


Fai CeritaCinta
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 852741
HP: 019-7428120
Email: nnurfairuz@gmail.com


*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Thursday, November 29, 2012

Saya mahu hamil...



Hari ni xde idea nak menulis.. hehe... Cuma nak share satu zikir yg boleh diamalkan untuk mendapatkan cahaya mata. Anak tu sebenarnya rezeki. Allah lebih mengetahui apa yg terbaik untuk kita suami isteri. Cepat atau lambat PASTI ada hikmahnya. Tapi tak salah untuk kita berusaha. Salah satunya, boleh lah cuba amalkan zikir ni...



credit

 
“Ya Waahid!” 

Bagi pasangan yang belum mempunyai cahayamata dan tersangat ingin untuk menimangnya, amalkanlah zikir ini sebanyak 190x setiap kali selesai menunaikan solat 5 waktu selama satu bulan dan selama itu juga hendaklah berpuasa sunat Isnin & Khamis, In shaa Allah…


Ya Allah! Ya Tuhan kami, dengan menggunakan sebahagian daripada nama-nama-Mu yang baik ini, kabulkanlah permintaan kami. Dikau telah menjanjikan akan mengkabulkan permintaan mereka yang berdoa dengan menggunakan nama-nama-Mu. Kabulkanlah permintaan kami ya Allah, janganlah Dikau sia-siakan doa kami ini.








Pengambilan supplement juga sebagai salah satu usaha yg boleh kita lakukan untuk mendapatkan cahaya mata... In shaa Allah dgn izi-Nya jua...

Tips cepat hamil dengan GLA Complex Shaklee








Fai CeritaCinta
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 852741
HP: 019-7428120
Email: nnurfairuz@gmail.com

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Tuesday, November 27, 2012

Anda hamil?? Penjagaan kandungan trimester pertama amat penting untuk mengelakkan kecacatan bayi..

Takuuuttt bila baca entri ni kat Pa&Ma


Lazimnya, KECACATAN yang melibatkan organ tubuh bayi berlaku ketika TRIMESTER PERTAMA KEHAMILAN. Inilah sebabnya penjagaan diri dan kandungan amat penting terutamanya pada peringkat permulaan kehamilan. Makanlah pelbagai jenis makanan yang kaya dengan karbohidrat, protein dan vitamin.  
  • Karbohidrat - memberikan tenaga kepada anda dan bayi yang semakin membesar. 

  • Protein - untuk pertumbuhan dan pembinaan tisu-tisu tubuh ibu dan bayi. 

  • Vitamin dan zat galian - untuk mencegah ibu daripada jangkitan penyakit dan untuk pertumbuhan bayi di dalam kandungan. 

Hakikatnya, dalam kehamilan, ada banyak perkara di luar jangkaan. Antaranya ialah kelahiran pramatang dan komplikasi-komplikasi lain yang boleh membahayakan nyawa ibu mengandung serta anak di dalam kandungan.




Apa kata Dr Hamid Arshad mengenai pengambilan supplement ketika hamil??







Jom baca pula testimoni customer Puan Aula yang dah start consume Shaklee sejak dari awal kandungan sehingga menyusu baby...









 





Kita sebagai hambanya hanya berusaha yg terbaik dan berdoa... mohon pada-Nya yang terbaik buat kita dan baby dalam kandungan... (>___<)





Sebarang pertanyaan mengenai supplement yg sesuai ketika hamil, feel free to contact Fai...

Fai CeritaCinta 
Shaklee Independent Distributor 
ID Shaklee : 852741 
HP: 019-7428120 
Email: nnurfairuz@gmail.com 


*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Sunday, November 25, 2012

5 JUTA org MALAYSIA mengalami MASALAH PENGHADAMAN, KEMBUNG, SEMBELIT, MULUT BERBAU ..puncanya?..USUS yang kotor.... Bagaimana merawatnya??

 
FAKTA MENGGEMPARKAN!!!

• 90% PELBAGAI PENYAKIT ADALAH BERKAITAN DENGAN USUS YANG TIDAK BERSIH [KOLEJ PERUBATAN ENGLAND]

• 500,000 KEMATIAN DI SELURUH DUNIA ADALAH DISEBABKAN KANSER KOLON [THE STAR, 13 MEI 2004]


• 5 JUTA RAKYAT MALAYSIA MENGALAMI PELBAGAI MASALAH PENGHADAMAN SEPERTI KESAKITAN BAHAGIAN PERUT, KEMBUNG, SEMBELIT DAN LAIN-LAIN. USUS KOTOR, PUNCA PELBAGAI PENYAKIT!




Tanda-tanda usus atau kolon kita tidak bersih:

1. Sembelit
2. Selalu kentut
3. Sering sakit kepala
4. Susah nak hadam
5. Selalu rasa lesu dan tidak bertenaga
6. Mood yang tidak menentu dan mudah marah
7. Nafas dan najis berbau
8. Perut buncit
9. Selalu lapar
10. Wajah kusam
11. Gastrik
12. Radang hati (pedih ulu hati)
13. Ulser Peptic.
14. Cirit-birit
15. Kanser kolon





credit to Ummu Ainan




Kesan jika usus kita kotor dan toksin berlebihan dalam badan:
 
1. Jantung stres atau lemah
2. Sakit sendi dan arthiritis
3. Menjejaskan fungsi otak dan boleh mengakibatkan nyanyuk
4. Menyebabkan muka pucat, berkedut, kulit cela, psoriasis
5. Badan lesu dan otot lemah
6. Berat badan bertambah
7. Cepat nampak tua
8. Kanser

 
 
credit  here & here
 
 
-------------------------------------------------

Flush out semua toksin dengan Alfalfa dan HerbLax    (>___<)






Fai CeritaCinta
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 852741
HP: 019-7428120
Email: nnurfairuz@gmail.com


 *Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Friday, November 23, 2012

Perkongsian menarik ibu MENGANDUNG bersama SHAKLEE

Tak tahu nak tulis apa... Cuma nak share perkongsian pergnant momma with Shaklee... Alhamdulillah dgn izinNya jua... (>___<)






credit picture to laling Zura Betty





Kalau nak tahu, ni antara set yg popular tau...
Hari-hari ade jer yang order... (*___*)

Semoga Supplement Shaklee boleh membantu lebih ramai ibu2 yang mengandung di luar sana...


Berminat?? Hubungi Fai untuk dapatkan BEST PRICE (>___<)





Fai CeritaCinta
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 852741
HP: 019-7428120
Email: nnurfairuz@gmail.com


*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Tuesday, November 20, 2012

Jangan pandang ringan tentang masalah KEPUTIHAN anda..!





Takuttt bila baca apa yg Dr Hamid Arshat ni bagitahu..

Sebelum ni Fai tak pernah tahu pun masalah keputihan ni sebenarnya BAHAYA... Huwaaa.. Nasib baik Fai memang amalkan Alfalfa dari dulu.. Alhamdulillah masalah keputihan memang terus hilang sampai sekarang  (>___<)




Alfalfa membantu merawat masalah keputihan??





Fai CeritaCinta
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 852741
HP: 019-7428120
Email: nnurfairuz@gmail.com


*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
“Apa saja yang Allah anugerahkan kepada manusia berupa rahmat, maka tiada sesuatupun yang dapat menahannya; dan apa jua yang ditahan oleh Allah maka tidak ada sesuatupun yang dapat melepaskannya sesudah itu. Dan (ingatlah) Dialah sahaja yang Maha Berkuasa, lagi Maha Bijaksana.” (Surah Fathir:2)

Copyright to FAI NARDIR
Designed by UMIESUEstudio 2015