Pengedar Sah Shaklee di Pasir Gudang, Johor. Mula terjebak dengan Shaklee sejak tahun 2011. Terdapat pelbagai supplement yang ditawarkan, antaranya seperti Set Berpantang Shaklee, Set Mengandung Shaklee, Set Kecantikan Shaklee, Set Awet Muda Shaklee, Set Kesihatan Optimum Shaklee, Set Sendi Shaklee, Set Jantung Sihat Shaklee dan berbagai-bagai lagi mengikut keperluan anda..

Apa jua yang ditawarkan dalam blog ini adalah bersifat peribadi dan tidak terlibat dengan mana-mana pihak syarikat. Harap Maklum.

Tuesday, May 31, 2011

Tahukah anda?? Multivitamin sangat penting untuk anak-anak anda...

Tahukah Anda?

  • Dari kelahiran hingga umur 3 tahun, perkembangan otak amat peka terhadap pemakanan bayi dan 75% daripada kapasiti otaknya berlaku dalam tempoh yang genting ini.
  • Selepas umur dua tahun, pengambilan makanan berlemak seharusnya diambil dalam kuantiti sederhana rendah untuk mengelakkan penyakit jantung, kegemukan dan masalah kesihatan yang lain.
  • Pada umur lima tahun, 90% daripada perkembangan otak kanak-kanak telah lengkap.
  • Antara umur 11 dan 16 tahun, satu peningkatan yang besar dalam tumbesaran biasanya berlaku dengan peningkatan berat badan dan pertumbuhan otot yang ketara.



Vitalea for Children (chewable multivitamin)
  • Membekalkan 19 vitamin dan mineral perlu
  • Sumber kalsium pembina tulang
  • Baik untuk kesihatan
  • Bekalan harian untuk vitamin B

sumber

Sunday, May 29, 2011

Since I dah makan product Shaklee CINCH and LECITHIN for a month... I Lost... 3kg!!!

Maaf la yerk kalo anda semua bosan asyik baca testimoni jer sejak kebelakangan ni. Bukannye ape, Fai seronok nak share tentang kebaikan Shaklee kat semua...

Ni kata Nani, customer Kak Cery setelah sebulan mkn...Baca lah...

ok la..since I dah makan product shaklee CINCH and LECITHIN for a month...cube tekaa..dah berapa kilo berat saya turun??? heheh..jeng jeng jeng...I LOST....3 KG!!!Okla tu kan,,sebulan dapat turunkan 3Kg..lau turun mendadak nnt badan akan cepat naik..Ok ape..bukannye I tak bersenam pun..hehe..

saya akan minum Cinch around pukul 11.30pg after I dah breakfast.Then, saya kadang2 memang tak akan lunch pon sbb perut dah kenyang minum cinch tu..tapi saya akan lapar balik around 5-6pm. SO time ni saya akan dinner dah..saya mmg dinner awal..nnt ayah saya marah. sbb biasa org cina dinner b4 7pm..so ..my father cam tula..nk tau berat saya dulu berapa? starting from 48kg..berat saya naik smpai 65kg..

antara sebab2 nye saya dinner after 7pm.mmg sape makan lewat malam bdn akan naik..so minum Cinch tu untuk gantikan makanan lain la.drpd ambik yg lemak n carbohydrate yang byk, baik minum cinch.lagipun cinch ni bukan sekadar mengenyangkan..tapi bakar lemak sekali,,n setiap malam b4 tido, saya akan ambik 3-4 capsule of Lecithin.yang ni pun bagus gak..mmg seriously bakar lemak. setakat ni if saya makan lecithin sahaja without cinch,at least I lost 200-300gram per day..sometimes till 400gram per day,,ok la tu lemak ilang byk tu sehari..dengan keadaan I yg bukannye bersenam nie..hehe..xsempat nk bersenam..bersenam ngan window shopping je.So, sesape yg nak kuruskan badan tu..sangatla saya saran kan ambik product ni..lagipun shaklee ni dah lama wujud kat dunia ni.

So, kewibawaan product dia tak dapat di ragui la..and skang ni pun..mane2 I pegi mesti org akan cakap..diet ek??nampak kurus la skang..hehe...so seronok bila ade orang cakap camtu..So, I decide to keep using this product until i reach my target weight,,tapi after dah smpai target pun still nak guna jugak..coz nak maintain la plak kan??

hehe..ok


Hmmm...Anda tak cemburu ker tengok si Nani ni boleh turunkan 3kg berat badan dalam masa sebulan?? Nani menggunakan penimbang digital...Patutla dia bleh kire brape gram lemak yg Lecitin ni bakar sbb penimbang beliau tu digital...Hehe..Lecitin bakar lemak?? Menarik kan? Yang best Lecithin ni selamat untuk ibu2 menyusu. Oh ya...Cinch Shake ni comes with 3 flavour..Coklat,Vanilla,Caffe Latte...Bolehla cuba yer...

15 paket cuma RM138 (price after 15% discount) dan 180 kapsul Lecithin hanya RM42 (price after 15% discount) Berminat? Boleh guna ID Fai 852741 di mana2 branch Shaklee atau contact untuk Fai bantu...

Selamat berdiet cara sihat yerrr.....

Risau perut makin buncit??? Lecithin kan adaaa....

Hari cuti ni byk perkara yg nak disettlekan. Fai xde byk masa untuk mengadap lappy lame2... So, fai copy N3 ni dari blog Cik Pau... Jom kita baca...

semalam dapat email dari rakan lama. sebelum nih dah consume slimming trial pack.

""""""FYI...i lost 3 kgs dgn amik lecithin je selama 2 minggu...kehkehkeh..alhamdulillah...yg bestnya laki aku kata...badan aku nampak lain...aku pun tatau apa yg lainnya...tp bestlah sbb buncit perut aku berkurangan
(hilang tu belumlah lagi...)

so aku nak amik lecithin, b comp dan alfalfa. Nanti aku bg feedback kat ko bila aku full run..."

saya copy testimoni ni dari entry cikpau..dari link ini

Wahhh...Amacam?? Mesti yang kat luar sana teruja kan?? Bab2 lemak kat perut ni paling liat nak dipecahkan. Jadi dlm kes ni Lecithin ni salah satu fungsinya memecahkan lemak... Tapi bukan pecahkan lemak je tau. Byk lagi fungsinya; untuk perkembangan otak...rendahkan kolestrol..kesihatan jantung...rambut yg cantik...untuk kaum tua...Info lebih lanjut tentang Lecithin ada kat SiNi...


Wednesday, May 25, 2011

Real life testimoni selepas 15 tahun mengidap diabetic... Kini beliau tidak perlu Metorfin lagiii... Alhamdulillah

Diabetic??? Hari ni Fai nak share testimoni best yang Fai baca dari blog Mommy Razim tentang testimoni ibunya yang mengidap diabetic hampir 15 tahun...

Sape2 yang menonoton Oprah Show minggu lepas mungkin ada menonton isu hangat yang di bincangkan tentang “Diabetic as the American Silent killer”

Kebetulan ibu saya juga mengidap penyakit kencing manis... So saya pun terpanggil untuk mengikuti rancangan ini sampai habis

Jadi mengikut pakar penasihat menyatakan terdapat 2 jenis penyakit kencing manis iaitu; rujukan penuh dari WebMD

Type 1: terjadi apabila badan kita memusnahkan beta cells di dalam pankreas yang berfungsi menghasilkan insulin dalam badan.. Ini biasanya terjadi melalui keturunan atau factor umur.

Type 2: adalah lebih kepada efek daripada kerosakan organ pankreas dab tubuh kita tidak lagi memberi tindak balas terhadap insulin dalam badan.. Ini Cenderung terjadi pada orang obese dan kurang aktiviti fizikal

Apa yang menakutkan ialah mereka ini tidak sedar akan penyakit diabetic sehinggalah mereka sudah di tahap kritikal yang boleh menyebabkan anggota badan mereka di jangkiti kuman terpaksa dipotong atau lebih teruk ialah MAUT!!

Bila dipikir balik ia mmg silent killer tapi bukan di america sahaja kat Malaysia pun sama rase saya la!! ramai dah kengkawan ABAH dah meninggal kerana diabetic dan merana hidup kerana kegagalan ginjal dan bergantung pada dialysis. Nie sumer sebab mereka find ouf about their condition at later stage...

Diabetic boleh dikawal dengan menjaga diet seimbang, exercise dan mendapatkan nasihat doktor tentang pengambilan supplemen.. kerana bak kata Dr.Oz, “ We can’t rely on pills forever”

Saya mempunyai real life testimonial ibu saya sendiri..

“As for my mom she has been suffering of diabetic for almost 15 years now and only after 1.5 month selepas mengambil Shaklee Fibre alhamdulilah kandungan gula hampir paras normal 6.3 dimana for the past 15 years bacaan antara 12-10 sahaja... Doktor akhirnya tidak lagi memberi perskripsi metorfin yang boleh menyebabkan kegagalan ginjal. Doctor kat klinik siap nak buat experiment to my mum on her daily diet to understand what happen to her… And they kurangkan dos pills for her and My Mom kate takde ape pun I makan SHAKLEE…” Apa terjadi lepas tu pun I tak tanye nanti I tanye my mum k!! Hehe suka la tuh…

Info mengenai Fiber di sini... Mencegah lebih baik dari mengubati... Sharing is caring *-^

Fibre Plan-RM136
Performance Drink-RM66
SET B-RM80
Zinc Add On-RM10

Sumber dari blog Mommy Razim & MamaFaiz

Magic Portion... Penawar SLE... VIVIX Adalah Jawapn Kepada Sinar Baru Dalam Hidup Anda... InsyaAllah...

Mood untuk minggu ni rasenye nak share testimoni2 jerk. Hehehe… Pagi ni Fai nak share pulak pengalaman senior Fai, Pn Iffa yang mengidap pesakit SLE. Kisah beliau dan penawar penyakit beliau. (kisah ini Fai diambil dari blognya)

Jom baca…

Hari ini Iffa ingin bercerita tentang satu potion ajaib dari SHAKLEE yang telah Iffa amalkan selama hampir 5 bulan untuk merawat/mengubati masalah SLE/MCTD/RA atau lebih mudah Iffa katakan, sakit autoimmune yang masih menjadi misteri puncanya.. Tentu ramai yang telah tahu tentang masalah kesihatan Iffa ini..mungkin ramai juga yang tidak mengetahuinya kerana jika anda bertemu Iffa secara face to face, pasti anda semua tidak akan percaya, tubuh yang comel dan ceria ini menanggung derita sakit yang tiada penawarnya (itu kata doktor sains).

Sedikit latar belakang tentang Iffa dan sakit iffa:

  • Sejak zaman kanak-kanak selalu mengalami sakit dada, muka n kulit pucat - anemia.
  • 1998 - Warded kerana alahan kepada ubat tahan muntah setelah demam yang tak kebah2.
  • 1998 - 2002 : Sepanjang sesi persekolahan di asrama, selalu sakit, anemic yang berpanjangan tetapi masih aktif bersukan, beraktiviti di sekolah.. Collapse in 2000 ketika saat hampir menduduki PMR, mengalami gangguan memory dan focus (Even soalan math yang mudah pun tidak boleh nk buat - sampai Iffa nangis2 dengan En Khalid minta kelas extra - Terima Kasih Cikgu..Jasamu tidakkan kulupakan..).
  • 2003 - 2007 : Mula mengalami radang sendi, demam panas tiba-tiba and mmg tidak mampu utk bangun n ke kuliah. Disahkan mengidap RA.. menjalani pelbagai rawatan utk RA - modern, homeo, alternatif, syifaa dll... tetapi usaha tidak berjaya...
  • Oct 2006 : Collapse sekali lagi, Liver damaged, nerve attack, severe bleeding on skin internal and external due to steven johnson sindrom.. Was critical and warded for 10 days at PUTRA, Malacca.. (According to Doctor, peluang hidup sangat tipis - berserah & tawakal pada Allah..) Alhamdulillah Allah masih berikan Iffa peluang untuk hidup.. berbakti dan berkongsi tentang cara hidup sihat bersama anda semua hingga hari ini.

Ok, cukup setakat itu ttg sakit iffa.. if nak cerita detail, Iffa boleh terbitkan buku ..(^__^). Ramai yang tidak tahu tentang sakit autoimmune, bagi mereka yang mempunyai ahli keluarga yang mengalaminya barulah ada kesedaran untuk mengetahui ttg sakit ini wujud.. Alhamdulillah di Malaysia, Persatuan SLE Malaysia (PSLEM) sudah mula giat memberikan kesedaran ttg sakit ini.

Baiklah, jika anda semua ingin tahu.. rawatan yang ada untuk pesakit SLE ini ialah dengan pengambilan steroid.. tinggi atau rendah dosenya bergantung kepada activity cell yang menyerang pesakit.. terdapat juga ubat tambahan yang diberikan .. spt plaquenil utk MCTD dll..(hampir lupa sbb sudah hampir setahun Iffa x ambil ubat-ubat ini - jangan marah ye doctor, ubat-ubat itu terlalu byk kesan sampingan, i'd like to stay healthy but with natural ways).


Alhamdulillah, setelah mencari-cari supplement yang boleh membantu Iffa kekal cergas, tidak demam berpanjangan dan dijauhi dari jangkitan penyakit (orang SLE ni senang dpt infection tau)..dan yang penting, Iffa mampu berdiri, berjalan, melakukan kerja-kerja harian tanpa rasa seperti dililit atau berjalan diatas kawat2 duri.. Iffa bertemu Shaklee.. mula-mula makan untuk tambah susu, tapi tergerak hati untuk cuba VIVIX, potion ajaib..kuasa Allah SWT..






Sedikit Fakta tentang Vivix

Minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol.Vivix ™ mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

Apakah sebenarnya Vivix ini??

  • Memperbaiki DNA. Setiap hari, tubuh kita mengalami kerosakan DNA (salah satunya akibat radikal bebas) yang menyebabkan proses penuaan terjadi begitu cepat. Vivix membantu melambatkan dan melindungi DNA sel tubuh kita dan melambatkan proses tersebut.Vivix sesuai diambil oleh mereka yang selesai menjalani rawatan pemulihan kanser, misalnya kimoterapi, bagi mengembalikan sel tubuhnya kepada keadaan asal.
  • Memperbaiki tenaga sel. Semakin tubuh kita terdedah kepada penuaan, semakin cepat sel tubuh kita kehilangan tenaga. Ini akan menurunkan fungsi sel. Vivix membantu menguatkan sel tubuh.
  • Membantu meningkatkan fungsi otak, kardiovaskular, imuniti dan sendi. Semakin tua, semakin kita rasa sakit sana sini, ingatan pun makin pudar. Vivix membantu mengembalikan keremajaan.
Vivix ini sungguh powerful... MasyaAllah…

*What to expect with Vivix? Results will be different for each person depending on their state of health. I have been in very good health so my “noticeable” results did not happen quickly. It took a good 4-6 months for me to discover that my joints were much more flexible and my brown spots had lessened. Keeping our bodies healthy at the “cellular” level is extremely valuable. For those who want to stay youthful and fit as long as possible, Vivix is a must. It’s all about impacting the process going forward, as well as reversing as many existing negatives as possible. For those in more fragile health, Vivix may detoxify to the extent you experience a temporary negative reaction. As Dr. Shaklee said, “When starting a supplement program you might ‘raise a little dust’ before you get the house clean.”
Be patient and persevere to ultimate HEALTH*


Hanya RM380 dan FREE delivery... Hanya sesudu teh sehari dan anda akan rasakan sendiri perbezaannya. Apalah nilai RM380 kalau nak dibandingkan dengan rawatan penyakit/special treatment beribu2 diluar sana *-^

PERINGATAN: Vivix tidak boleh diambil oleh pregnant and nursing mommies.

sumber

Monday, May 23, 2011

Resepi lazat bancuh ESP... I LOVE ESP very3 much!!!

Salam Ceria & Selamat Pagi Isnin semua... Semoga hari ni dan hari2 mendatang memberikan keceriaan dan kebahagiaan kepada saya dan anda semua. Hehe... Cuti Sabtu Ahad lepas Fai x berkesempatan untuk update blog, banyak urusan.. (hehe, mcmlah busy sgt)...

Berbalik kepada tajuk kt atas tuu... YES!!! Fai sudah I'M IN LOVE WITH ESP... Baru seminggu minum ESP ni, tapi... Wallauweh,kesannya amatlah marvelous. Kulit muka makin licin, bile sentuh pipi ni rase licin dan lemut jer tekstur kulit muka ni... Ahaks... Part yang paling best,bila bangun tido muka dah tak berminyak. Alhamdulillah... Fai dah jumpe penyelesaian kepada masalah yang selama ni menghantui diri. Hehe... Muka Fai ni kalo time panas, memang akan nampak sangat3 berminyak. Now dah tak payah nak pakai cream yang berjenis2 bagai untuk kurangkan kesan berminyak kat muka... Cukup dengan vitamin Shaklee + ESP... Sangat3 hepi ok *-^

Hubby pun suke minum ESP, sedap katanya. Tak perlu tunggu Fai buat,kadang2 hubby dah requst awal2 for ESP. Hahaha... Sekarang ni setiap hari Fai akan bancuh ESP for breakfast and before sleep. Memang dah jadi minuman wajib untuk kami berdua tau. Hehe... Fai bancuh ESP dengan Orange Juice Peel Fresh... Rasanya??? Mmmmmm, memang marvelous!!!

Kat bawah ni Fai nak share cara2 bancuh ESP. Especially yang baru beli atau dah lama beli tapi dah bosan asyik bancuh dengan plain water jer. Basically satu sudu besar ESP dibancuh bersama satu mug air suam. Air suam ni samada air suam kosong (plain water); ataupun air milo yang suam; ataupun air ribena suam; ataupun dengan jus oren suam (jus lain tak sure sedap ke tak? tak pernah try...

Ini resepi cara2 bancuh ESP yang anda boleh pilih dan try:

  • ESP + Fresh Milk
  • ESP + Fresh Milk + kurma (rendam kurma dalam susu. After few hours, blend/shake it and mix with 1 sudu ESP. Bukan sahaja bertenaga & boost milk production malah energized)
  • ESP + SusuAnmum
  • ESP + Performance Drink Shaklee + MealShake Shaklee
  • ESP + Nesvita 3in1
  • ESP + jus twister tropicana ESP
  • ESP + Ribenahttp://www.blogger.com/img/blank.gif
  • ESP + any fruit juice (tembikai, epal, lobak putih,peria,pegaga)
  • ESP + Milo/Horlicks
  • ESP + sirap bandung


PERINGATAN: Jangan bancuh ESP dengan Air Panas yerk sebab air panas akan memusnahkan kandungan protein yang terdapat dalam ESP ini.

Untuk fakta lain tentang ESP anda boleh klik di sini... Berminat nak cuba dengan ESP? Retail price RM150 , tetapi hanya RM131 setelah diskaun 15% menggunakan ID Fai...

Thursday, May 19, 2011

Sustained Release Vita-C... Apa mksudnye???

Perasan tak kat botol Vitamin C Shaklee tertulis perkataan Sustained Released Vita-C 500g?? Apa maksudnya niii???

Sebiji Vitamin C Shaklee mengandungi 500mg vitamin C dan ianya dirembeskan secara perlahan-lahan dalam badan mengikut keperluan badan kita. Ini sangat bagus kerana vitamin C bersifat larut air dan ianya mudah dihapuskan dalam keadaan tertentu. Contohnya jika kita stress, berhadapan dengan cuaca panas dan banyak lagi. Namun apabila demam dan selsema, dinasihatkan anda mengambil dua biji vitamin C iaitu sebiji waktu pagi dan sebiji lagi waktu malam. Selain itu vitamin C itu digalakkan agar dipatah dua sebelum ditelan. Untuk apa ya?? Ianya untuk memastikan vitamin C itu merembeskan kesemuanya vitamin C 500mg. Ini kerana semasa kita sakit badan kita memerlukan vitamin C pada kadar yang lebih tinggi dari biasa.

Sekilas fakta:

Shaklee Sustained Release Vita-C 500mg was the first sustained-release Vitamin C supplement to use all-natural plant gums and waxes to release pure, protection Vitamin C gently and continuously. It's made from all natural Vitamin C sources (citrus fruits).



Bekalan Vitamin C secara Semulajadi

Badan anda berupaya mampu melakukan banyak perkara tetapi ianya tidak dapat menghasilkan atau menyimpan Vitamin C. Shaklee Sustained Release Vita-C™ 500mg berupaya memberikan perlindungan berkekalan, jam demi jam dengan menggunakan sistem perlepasan berkekalannya. Vitamin C merupakan bahan antioksida yang berkeupayaan tinggi yang juga turut dikenali sebagai nutrisi yang berupaya melakukan semua.

Vitamin C membantu meningkatkan tahap sistem pertahanan badan, kesihatan tulang, gusi, gigi serta juga struktur am badan, membantu memulihkan resdung dan bersin pada waktu pagi, membantu dalam proses pemulihan kudis dan luka, membina kalogen untuk kulit yang sihat, bertindak melindungi sel dlm serangan antioksidan, meningkatkan penyerapan zat besi daripada sumber bukan daging.

Credit

 

Monday, May 16, 2011

Haid tak teratur?? Kadang2 cepat, kadang2 xdtg langsung... GLA Complex adalah penyelesaiannya...

Salam Isnin semua...Semoga hari ni bertambah baik untk kita dari semalam... Anda ada masalh haid tidak teratur?? Risau sebab haid tidak datang?? Kecuali anda memang merancang untuk hamil, haid yang lewat memang memeningkan kepala kebanyakkan wanita.

Pagi ni Fai nk share tentang GLA Complex… Penyelesaian bagi wanita yang mempunyai masalah haid tak teratur... Senang kata GLA ni ala2 EPO (evening primrose oil dan berkait rapat dgn PMS. Sebab tu perempuan sinonim dgn supplemen EPO ni) Jom baca....

Ape tuu GLA Complex??? Ape kebaikan GLA Complex ni??? Jom kte baca…

GLA atau nama saintifiknya dikenali sebagai Gama Linoleik Acid (GLA) merupakan bahan binaan bagi prostaglandin. Apa pula prostaglandin? Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan. Ianya penting untuk fungsi kimia badan seperti mengawal tekanan darah, mengawal muscle contraction, menghalang rembesan gastrik dan banyak lagi. Ia juga adalah anti keradangan, anti pembekuan darah disamping mengurangkan tekanan darah. GLA juga mengandungi minyak benih bunga matahari iaitu satu lagi sumber asid-asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.

FAEDAH

GLA dikatakan membantu mengurangkan keradangan yang biasa dalam sindrom pra-haid(PMS), arthritis rhematoid dan eczema. Selain itu GLA membantu mengurangkan sakit dan kebas yang berkaitan dengan masalah kencing manis. GLA juga dikatakan dapat membantu mengawal kencing manis (jenis 2) dengan membaiki kadar insulin & kolesterol. GLA juga membantu dalam menyingkirkan lebihan berat badan terutama bagi yang ingin mengurangkan berat badan.

SIAPA YANG MEMERLUKAN GLA?

GLA diperlukan bagi golongan wanita yang menghidap Pre Menstrual Syndrom atau PMS. GLA sangat diperlukan oleh pengidap arthritis rheumatoid dan eczema dan mereka yang menghadapi masalah kencing manis serta mereka yang bimbang dengan lebihan berat badan.

FUNGSI GLA COMPLEX SECARA RINGKAS

•Menggalakkan kesihatan semasa kitaran haid
•Menyokong sistem imun
•Setiap kapsul Shaklee GLA Complex mengandungi asid-asid lemak utama daripada campuran minyak bunga matahari dan vitamin E, serta Shaklee Guard, iaitu sistem antioksidan semulajadi Shaklee yang eksklusif untuk memastikan keberkesanan penuh dan kesegarannya.
•Vitamin E membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriiti sel.

Diedit dan diambil dari sini


Hope N3 kali ni dapat membantu sesiapa yang mempunyai masalah haid yang tak teratur… Sharing is caring…

Thursday, May 12, 2011

Kenapa ibu2 yang menyusu perlu mengambil ESP??

Secara jujur, Fai memang xde langsung pengalaman BF ni. Almaklumlah,baru jer khwin bberapa bulan.Hehe...Tpi Fai memang dh tanamkan impian akan fully BF bile dh ade baby nnti. Sebab khasiat susu ibu ni teramatlah banyak...Hehe...Jom kte bace pengalaman Kak Hanis ni tentang Set B & ESP...



Assalamualaikum..
Sejak berpindah office, hasil mengepam pun semakin berkurang. yelah, dulu dapat pam 4 kali sehari. Sekarang 3 kali sahaja. Setiap kali pam, hasil pun dah kurang. kalau dulu sekali pam boleh dapat 10oz atau lebih. Tapi sejak pindah ke office baru, dapat 5oz atau 6oz je.

Untuk bekal muadz ke taska terpaksa ambil stok dari peti ais atas. Saya start tambah Alfalfa dari 2biji sehari ke 4 biji sehari tapi macam tak banyak beza. Tak lama lepas tu saya order pula ESP. Dulu memang pun dah ada beli tapi dah habis. dan ambil masa yang agak lama nak beli semula kerana ada sedikit masalah kewangan.


Alhamdulillah, dapat juga beli. Kali ni minum dengan sedikit berjimat. Sehari satu scoop aje, maximum pun 2 scoop. hehehe. Tapi hasilnya…


Alhamdulillah. Itupun dah ada tertumpah sikit sebab penuh sangat. huhu. Rasa B selalu penuh. Siap boleh 2 kali let down reflex.


Sedikit info tentang let down reflex.


The let-down reflex is also known as the milk ejection reflex, or MER and was originally a term of dairy farmers which described the cow’s ability to release her milk. However, in terms of the nursing infant, the let-down relflex is the means by which the mother’s milk is released or “let-down” so that the baby may be nourished by it.



The way the let-down reflex works is pretty simple. When a mother places her baby to her breast, the baby begins to suckle. This sucking action stimulates the nerve endings in the mother’s nipples. These nerve endings, once stimulated, then send signals to the mother’s pituitary gland which causes the gland to produce the hormone prolactin. This hormone then signals the alveoli in the woman’s breasts to produce milk.


The baby’s suckling also stimulates the pituitary gland to produce another important hormone called oxytocin. This hormone then travles through the mother’s bloodstram to the breast which causes the aveoli to contract. This process squeezes the milk from the aveoli into the milk ducts and makes the milk available for your infant.


Once the process of let-down has begun, it will continue so long as the nipples are suckled which causes the mother’s body to continue to produce milk. However, the start of the let-down reflex varies in many new mothers. In some it can take only a few seconds, while in others the let-down reflex may take several minutes. However, after the initial start of the let-down reflex when lactation and a schedule of nursing becomes well-developed some mothers have the let-down reflex simply from seeing their baby smile, or hearing their baby cry.


There are various sensations associated with the let-down reflex, that will alert a new mother her milk is about to be ready for her infant’s nourishment. Some mothers feel a tingling sensation and their breasts may feel warm. Others say the feeling gets intense enough to feel as if it’s burning. Other times, the new mother feels no sensation except that milk has begin to drip from her nipples. The let-down reflex can be as light as a gentle drip from the faucet, to a hard spray across the room when it occurs. All women’s breast vary and so will their experience of the let-down reflex. If you have any questions or concerns regarding your own let-down reflex, you should consult your physician rather than comparing notes with other mothers.


Bila rasa macam ni biasanya susu akan memancut-mancut keluar. Alhamdulillah, ada rezeki lagi buat muadz. Semoga muadz dapat minum susu ummi sampai 2 tahun ye, sayang.



Hope sgt apa yg Fai share hari ni berguna untuk ibu2 yang menyusu di luar sana...Hehe...

Monday, May 9, 2011

Perlukah makan supplemen semasa mengandung??

Ehh…N3 ni untuk ibu2 mengandung…Tapi bkn Fai yg pregnant ye…Hehe… Just want to share testimoni menarik yg Fai baru baca...Hihi…

Gizi makanan seimbang menjadi faktor penting untuk perkembangan otak anak. Bukan hanya ketika anak masih kecil atau sudah menjangkau ke alam sekolah rendah. Tapi apa yang sang ibu konsume ketika hamil perlu juga diperhatikan yakni sejak anak masih berbentuk janin...Mari baca:

Dr Alan Logan, penulis buku 'The Brain Diet: The Connection Between Nutrition, Mental Health, and Intelligence' mengungkap, makanan yang dikonsumsi ibu saat hamil memengaruhi perkembangan otak anak. Berikut ini adalah unsur-unsur yang penting bagi ibu hamil untuk meningkatkan kesehatan otak anak.


1. DHA Omega 3.
DHA dan omega 3 sangat diperlukan oleh janin untuk perkembangan otaknya. Konsumsilah omega 3 terutama pada trimester ketiga kehamilan. Keperluan minimum omega 3 bagi ibu hamil adalah 300 mg per hari. Ada dua jenis omega 3 yaitu EPA dan DHA. Sumber utama DHA adalah ikan laut, tetapi kontaminasi merkuri pada ikan laut sangat tinggi. Hal ini membahayakan perkembangan otak janin. Untuk itu konsumsi juga suplemen omega 3 untuk mengurangi kontaminasi merkuri pada janin. Apa lagi...startlah makan Omega Guard Shaklee, minyak ikan terbaik di dunia. Ia mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA,DHA,ALA dll. EPA menyihatkan jantung dan sendi, DHA penting bagi perkembangan dan fungsi2 otak. 3 capsules Omega guard shaklee mengandungi EPA 540mg & DHA 360mg.

2. Acid folic.
Penelitian menunjukkan mengambil asid folat, boleh membuat janin lebih kuat. Wanita hamil atau yang berencana untuk hamil disarankan untuk mengonsumsi setidaknya 500 mcg asid folic. B Complex Shaklee mengandungi 8 jenis vitamin B yang diperlukan termasuk folic acid…


3. Mengurus STRESS dgn baik..
Wanita yang planning nak hamil atau sudah hamil, harus mampu mengatur stres yang dialaminya dengan baik. Stress bererti Anda 'meracuni' janin dengan hormon stres yang bisa berpengaruh negatif pada perkembangan struktur otak janin. Saat stress atau untuk menghindarinya, konsumsilah makanan sehat untuk ibu dan janin. B Complex juga membantu mengurangkan tekanan dan kelesuan..

4. Sayuran dan buah berwarna
Sayuran dan buah berwarna sangat penting untuk wanita hamil. Mengonsumsi sayuran yang memiliki pigmen warna memiliki pengaruh yang fantastis untuk menjaga suasana hati dan mengatur bahan kimia alami seperti serotonin. Perbanyaklah konsumsi bayam,stroberi, anggur, dan buah atau syuran berwarna cerah lainnya.

Anda mcm mana? Jom baca pengalaman Kak N yang memberi anaknya si Nasa mkn omega sejak usia setahun…

~Kak N - "....lagi dua bulan, genaplah Nasa berusia 3 tahun. Seawal usianya dua tahun setengah, dia dah sibuk nak ke Kumon belajar ngan abang Addin. Alhamdulillah nampak perbezaannya... Memang dia matang walaupun dia adalah hantu sakat paling dahsyat dalam rumah. Apa yang Nasa suka buat di rumah? Nasa akan ambil telefon cordless ibu atau apa sahaja yang boleh dijadikan telefon dan berlagak seolah2 sedang berbual dengan seseorang.... antara dialog Nasa ialah:
1. " Ya, nak order trial pack? berapa? 5....oh ok petang saya pos"....
2. " Oh anak tak selera makan? ooooo kesiannya"
3. "Nak buat order? Nak guna fax ke? Bayar dengan kad kredit?"

Sebenarnya ini adalah dialog yang memang setiap hari ibu keluarkan bila berurusan dengan pelanggan yang ibu kasihi sekalian. Nasa adalah seorang pemerhati and a good listener. Pernah sekali mamaAna telefon rumah dan dia dengan confident bertanya, "Ya saya, nak order trial pack ke?". Sehingga macam tu sekali. huahuahua....Memang otak biz, kecik2 dah nampak bakat! Mulut Nasa sangat petah dengan kata-kata dan otaknya juga seligat mulutnya yang petis itu. Ibu rasa inilah kesan Omega guard yang ibu berikan pada Nasa seawal usiannya menjangkau 1 tahun.Kelmarin sedang ibu sibuk uruskan vitamin untuk abah, Nasa menyapa ibu di dapur...."Ibu, nak omega". Memandangkan ibu dah beri omega sehari sebelum tu maka ibu memberitahu yang omega dah habis. Lantas Nasa bertanya lagi...."meh tengok botol?". Untuk cover, ibu berikan botol vitamin E yang sudah kosong.... jawab Nasa "Botol ni lain jek ,bu?"... Ibu hanya tersenyum melihat keletahnya yang cerdik itu. Kerana rasa tak puashati, dipegangnya lagi botol vitamin E itu dan mula menghidu ke dalam botol kosong itu dan bertanya..."Bau dia lain jek bu "MasyaAllah, cerdik akal punya budak! Dia tahu botol omega memang lain dari lain sebab belum kenal color jadi dia tak tahu nak menyebut. Tapi dia tahu bau omega adalah bau ikan....hahahaha.." Jadi sebab taknak mengecewakan anak yang pintar ini maka ibu pun menghulurkan sebiji lagi pada dia dan abangnya Addin. Tahu apa yang keluar dari mulutnya selepas itu? ..... "Hah, Aca dah agak dah memang ada!"Ibu masih ingat lagi dirumah auntie Yus raya tahun lepas dimana Nasa dengan muka tak malu meminta auntie Yus sebiji Omega...nasib baiklah auntie Yus tu macam adik ibu sendiri kalau tak...tak tahulah nak tutup macam mana muka ibu…kekekekeke... Berbaloi juga lah ibu spend duit untuk beli omega bagi kat kalian...Alhamdulillah

credit ko Kak Cery

Sekali lagi diingatkan N3 ini sekadar untuk kebaikan bersama... Boleh email Fai untuk keterangan lanjut mcm mana nak dapatkan Omega guard dan Bcomplex shaklee ni...



Thursday, May 5, 2011

Kepentingan Pemilihan Kalsium...Susu An*** kurang bagus?? Hmm...Jom baca utk info lebih lanjut...

Topik hari ni pemilihan kalsium... Jom baca kisah Kak Hanis ni... Benarkah susu an*** kurang sesuai untuk ibu2? Huhu... kisah asal: disini

Dah lama nak menulis tentang ni, tapi ambil masa sikit. 2 minggu lepas semasa saya bawa Muadz ke klinik terdengar pharmacist kata pada seorang ibu, tak elok ambil An***yang dimaksudkan adalah An*** untuk ibu mengandung dan menyusu ye. Untuk bayi, saya tak pasti. Saya yang memang ambil An*** terus bertanya untuk lebih lanjut. Katanya An*** mengandungi kalsium yang terlampau tinggi menyebabkan kandungan kalsium-magnesium dalam badan tidak seimbang. Kesannya mungkin tak nampak sekarang tapi untuk jangka masa panjang akan menyebabkan pelbagai masalah. Antaranya adalah masalah buah pinggang dan keguguran rambut. Katanya lagi, kalsium, magnesium dan vitamin D perlu diambil dengan seimbang. Berseloroh hubby kata, ambil Shaklee la. Terus ahli farmasi tu kata, Shaklee bagus. Kandungan Kalsium, Magnesium dan Vitamin D nya seimbang. Waahh...teruja saya. Terus balik rumah tengok kotak An*** Memang kandungan Kalsiumnya tinggi. Tetapi kandungan Magnesium dan Vitamin D nya terlampau sedikit. Jom tgk gambar kt bwh ni...




Kenapa agaknya Kalsium perlu mengandungi unsur Magnesium dan Vitamin D yg seimbang?? Jom kita tgk...

Magnesium penting untuk metabolisma kalsium. Juga membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, iaitu salah satu punca yang dipercayai penyebab migrain.

Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal atau pundi kencing dgn erti kata lain boleh menyebabkan batu karang...

N3 hari ni sekadar berkongsi ilmu... Sebab Fai pun baru jer tahu hal ni. Sebelum ni Fai x pernah terpikir pun utk lihat dulu label mana2 produk susu sbelum beli... Lepas ni fai x kan main bantai pilih dan beli jer, kena tgk dlu sama ada kandungannye seimbang atau tidak... Sbb Fai x nak menyesal di kemudian hari... Hehe...

Sekadar berkongsi... Sekarang ni Kalsium pilihan Fai mestilah jenama Shaklee... atau lebih dikenali sebagai Ostematrix... Gabungan Calcium Magenisum lengkap dengan vitamin D… Sebiji Ostematrix dapat membekalkan 250mg Kalsium dan 100IU Vitamin D. Maka, untuk mendapatkan 100% nilai harian Vitamin D dan Kalsium, anda perlu ambil sebanyak 4 biji OsteMatrix setiap hari.

idea asal diambil dari sini...

Petua Hilangkan Gegata...

Salam semua... Hri ni baru fai ade kelapangan utk menulis di blog ni. Huhu... Dah 2 hari Fai x sihat, 1 badan kena gegata. Merah2 n muka pun smpai bengkak2. Hari selasa hubby dh hantar pegi klinik. Doktor dh inject n bagi ubat... Gatalnye berkurang tapi sekejap jer. Dah sapu daun cermai pn x berkesan jugak. Malam tadi badan Fai gatal2 balik. Kali ni makin teruk. Bintat besar2 n muka bengkak kemerahan. Rasa nak nangis tpi air mata ni x terkeluar sbb gatal teramat sgt. Huhu... MIL tetiba teringat yg ank tiri die (Fai panggil die Kak Lin) dlu selalu kena gegata. MIL trus tanye die gune ape utk hilangkn gegata... Alhamdulillah, dgn petua ni gegata kt badan Fai berkurang n blh tido dgn lena mlm tdi... Jom kte tgk mcm mana caranye...

Bahan2nya:
1. Tepung beras
2. Air paip
3. Sebatang lilin

Cara2nya:
1. Tuang sedikit tepung beras dlm mangkuk, cmpur dgn air. Uli agak2 tepung beras sampi blh dikepal2. Tpi jgn terlalu keras sgt, sedang2 jer.


2. Bakarkan lilin.


3. Kepal sedikit tepung beras tdi dan gelekkan kt tempat yg ada gegata kat badan sambil selawat. Gelek sampai tepung beras tdi dh x melekat kt badan.

4. Kemudian, patah2kn kepalan tepung beras yg digelek tdi. Nanti korang akan nmpk ada bulu halus yg melekat kt tepung beras tu. Bakarkn bulu halus tu kt api lilin.


5. Ulang langkah2 ni kt tempat yg gatal. Korg akan rase gatal kt badan tu berkurang. Insyallah...

Mlm tdi hubby yg tlg Fai gelekkan tepung beras kt badan. Memang nmpk byk bulu2 halus yg melekat kt tepung beras tu. Ada yg panjang2 n warna keperangan. Kak Lin ckp kalo yg warna perang tu "ibu"nya... Kalo ibunya dh keluar, mksudnya gatal2 kt tempat lain pn Insyaallah akan berkurang jgk... Alhamdulillah, mmg berkurang. Syukur sgt2 pada Allah... Kalo x Fai mmg x blh nk buat kerja lain... Huhu...

“Apa saja yang Allah anugerahkan kepada manusia berupa rahmat, maka tiada sesuatupun yang dapat menahannya; dan apa jua yang ditahan oleh Allah maka tidak ada sesuatupun yang dapat melepaskannya sesudah itu. Dan (ingatlah) Dialah sahaja yang Maha Berkuasa, lagi Maha Bijaksana.” (Surah Fathir:2)

Copyright to FAI NARDIR
Designed by UMIESUEstudio 2015